Približava se leto, a sa njim i letnji raspust i nešto laganiji rasporedi naše dece. Čak i ako idu na sportske treninge ili pohađaju neki kamp, bez školskih obaveza i domaćih zadataka, mališani dosta vremena provode kod kuće. Za mnoge roditelje ovo je savršena prilika da uključe decu u sređivanje odeće i ormara.

Organizovati dečiji garderober može da bude poprilično teško. Činjenica je da većina dece radije ne bi trošila svoje vreme na odlaganje stvari, a pogotovo ne tokom raspusta. Naravno, treba imati u vidu da ormar za decu treba da zadovolji drugačiji potrebe od odraslih. Odeća i obuća su im mnogo manji, ali im je zato potreban prostor za skladištenje igračaka, knjiga, pernice i školskog pribora, kao i plišanih životinja i sportske opreme.

Kako pronaći rešenje koje je održivo i u skladu s uzrastom deteta? Da li vredi uključiti školarca u proces sređivanja ormara i kupovine odeće koja nedostaje? Predlažemo nekoliko saveta kako da osvežite letnju garderobu svoje dece i pritom dobijete uredan i sređen ormar. Pročitajte.

„Inspekcija“ ormara – koja letnja odeća deci nedostaje?

Prvi korak u organizaciji dečije garderobe za leto svakako podrazumeva detaljnu proveru odeće kojom već raspolaže. Mališani rastu i male su šanse da će im prošlogodišnji komadi poput šortsa, majice ili patika biti taman. Zbog toga je potrebno izvući svu letnju garderobu van i utvrditi šta detetu odgovara, a  šta ne.

Najbolji način da počnete je da direktno uključite svoju decu u proces. Pre nego što primenite bilo koji novi sistem organizacije ormara, potražite pomoć svoje dece da zajedno sa vama pregledaju svu odeću, ali i igračke i knjige. (Da biste svima olakšali ovaj proces, možda biste želeli da podelite ovaj projekat u više faza – pregledajte odeću jednog dana, a igračke i knjige drugog dana).

Podelite odeću u tri gomile – odevni predmeti koji su dobri za predstojeću sezonu, odeća koju je dete preraslo ali je kao nova i može da se pokloni mlađem detetu, kao i stvari koje je najbolje potpuno odbaciti.  Nakon što sve pregledate, dozvolite deci da vam pomognu da odlučite gde da donirate sve što vam više nije potrebno ili ne koristite.

Temeljnom „inspekcijom“ garderobera stiče se jasan uvid u to koliko odevnih predmeta dete ima i koji komadi nedostaju. Možda ćete morati da idete u šoping da dokupite majice, šortseve, haljinice ili pak pidžamice. Ukoliko nemate mnogo vremena za obilazak radnji i butika, uvek možete da se oslonite na internet. Extreme intimo online kupovina je pametan potez za sve roditelje koji žele da njihovo dete nosi odeću od prirodnih materijala. Pored majica, šorčića, čarapica, ovde se mogu pronaći i izuzetno kvalitetni modeli kupaćih kostima (kako za decu, tako i za odrasle), a mališanima je to verovatno omiljena „odeća“ za leto.

Kada ustanovite koliko odeće će vaše dete imati ovog leta za nošenje, možete usmeriti svoju pažnju na sledeći korak.

majice-letnja-odeća

Istražite prostor očima vaše dece

Dok razmišljate o načinima kako da bolje uredite plakare svoje dece, sagledajte i njihovu perspektivu. Pogledajte prostor sa dečije tačke gledišta. Police, garderobne šipke i korpe koje su vam nadohvat ruke možda neće biti tako lako dostupne vašim mališanima. Jedno od praktičnih rešenja može biti šipka za vešanje odeće na ofingerima, koja se vremenom može podešavati ili (na kraju) ukloniti.

Ukoliko postoji način da postavite šipku za vešanje koja se podiže/spušta, to je takođe zgodno, jer odeća može da se odloži visoko u orman i spusti kada treba vama ili detetu.

Izaberite rešenja za dugotrajno skladištenje

Pronalaženje rešenja za odlaganje stvari koja će rasti zajedno sa vašom decom često može biti izazov. Žičane korpe ili klizne police im olakšavaju da vide koji predmeti su gde odloženi, pa su u tom smislu sjajan način za skladištenje igračaka, a kasnije sportske opreme, bez obzira na dizajn dečije sobe.

Najbolje bi bilo da postoje fioke, korpe, ali i kutije za odlaganje tako da ima više različitih opcija za čuvanje igračaka i knjiga, ali i obuće i odeće. Poželjno je da to bude praktičan sistem koji odgovara sedmogodišnjaku sada, ali da će biti primenljiv i u budućnosti u tinejdžerskim godinama.

Fioke, šipke za odeću i police su očigledni prostori za odlaganje u ormarima dece. Međutim, nemojte zanemariti drugi raspoloživi prostor, kao što su zidovi, vrata i podovi. Cipele mogu biti lako dostupne i lepo organizovane ako ih postavite u „viseći“ cipelarnik od platna na vratima. Kuke, kvačice ili zidni čiviluci mogu držati šešire, šalove, nakit i druge dodatke nadohvat ruke. Korpe i kante na podu mogu da spreče nakupljanje nereda koje je tipično za dečije sobe. Zgodni su i taburei ili klupe za sedenje pored prozora u koje može da se odlože igračke, neka sportska oprema ili jednostavno odeća koja se ne koristi često.

žena-more-šešir

Pomozite svojoj deci da steknu zdrave navike

Vašoj deci bi trebalo da bude lakše da održavaju svoj orman urednim i čistim, ako sve igračke i odeća imaju svoje mesto. Međutim, može potrajati neko vreme dok steknu naviku da stvari vraćaju tamo odakle su ih uzeli. Da biste pomogli, svakog dana ili čak nekoliko puta u toku dana izdvojite vreme za odlaganje odeće, igračaka, svezaka i knjiga. Kada svoju decu podstaknete da organizuju svoje ormare, vi im zapravo pomažete da razviju organizacione veštine koje će koristiti tokom celog života.

Na kraju, kako letnji raspusti znaju brzo da prođu u divnoj igri, slobodi i dokolici, 1. septembar i polazak u školu čekaju iza ćoška. Školska godina je uvek puna aktivnosti, obaveza i novih zahteva i izazova za decu. Stoga se čini pametnim i promišljenim uložiti ovog leta vreme u organizaciju dečijih ormara, ali i u građenje korisnih navika. Tako ne samo da će dete zaroniti u školske obaveze glatko, već će sa lakoćom  bezbrižno uživati u svom prostoru tokom cele godine.

Fotografije:

  1. https://www.canva.com/photos/MAE2dSzp7X4-interior-of-walk-in-closet-with-stylish-clothes/
  2. https://www.canva.com/photos/MAD-Qu3Th4M-kid-s-clothes-hanging-in-the-closet/
Tags: , , , ,

Related Article