Dijabetes je hronično stanje koje podjednako pogađa kako odrasle tako i decu. Poslednjih godina došlo je do značajnog povećanja broja dece sa dijagnozom dijabetesa, posebno dijabetesa tipa 1. Dijabetes je stanje u kojem telo ne može da proizvede dovoljno insulina ili ne može normalno da koristi insulin.

Dijabetes je autoimuna bolest, gde imuni sistem tela oštećuje ćelije u pankreasu koje proizvode insulin, a insulin je hormon. Pomaže šećeru (glukozi) iz krvi da uđe u ćelije tela da bi ih koristio kao gorivo. Kada glukoza ne može da dopre do ćelija, ona se nakuplja u krvi.

Ovo se zove visok šećer u krvi (hiperglikemija). Visok nivo šećera u krvi može izazvati probleme u celom telu. Može oštetiti krvne sudove i nerve. Može oštetiti oči, bubrege i srce. Takođe može izazvati simptome kao što je umor.

Upravljanje dijabetesom kod dece može biti izazovno, ali uz pravo brigu i podršku, moguće je pomoći im da vode zdrav i ispunjen život bez mnogo komplikacija.

Koji su uzroci nastanka dijabetesa kod dece

Dijabetes tipa 1 je uzrokovan kombinacijom genetskih faktora i faktora životne sredine.

Dijabetes kod dece nije zarazan ne može da se prenese na drugu osobu.

Dijabetes tipa 1 kod dece, nije dokazan uzrok unosom previše šećera ili bilo koje druge hrane, ne postoji ništa što biste mogli da uradite drugačije da sprečite da vaše dete dobije dijabetes tipa 1.

Postoje dva glavna tipa dijabetesa koji pogađaju decu:

 • dijabetes tipa 1 i
 • dijabetes tipa 2.

Uzroci dijabetesa kod dece variraju u zavisnosti od vrste.

 • Dijabetes tipa 1 je autoimuno stanje u kojem imuni sistem tela napada i uništava beta ćelije koje proizvode insulin u pankreasu. Tačan uzrok dijabetesa tipa 1 nije u potpunosti shvaćen, ali se veruje da uključuje kombinaciju genetskih faktora i faktora životne sredine, kao što su virusne infekcije koje izazivaju autoimuni odgovor.
 • Dijabetes tipa 2 nastaje kada telo postane otporno na insulin ili ne proizvodi dovoljno insulina za održavanje normalnog nivoa šećera u krvi. Tačan uzrok dijabetesa tipa 2 kod dece je takođe nepoznat, ali je povezan sa nekoliko faktora rizika, uključujući gojaznost, genetsku predispoziciju. Faktori načina života, kao što su loša ishrana i nedostatak fizičke aktivnosti, takođe mogu doprineti razvoju dijabetesa tipa 2 kod dece.

Simptomi koji ukazuju na dijabetes kod dece

Neophodno je biti svestan znakova i simptoma dijabetesa kod dece kako bi se obezbedilo rano otkrivanje i pravilno lečenje.

Neki od simptoma su:

 • Povećana žeđ
 • Često mokrenje, moguće mokrenje u krevet
 • Ekstremna glad
 • Nenamerni gubitak težine
 • Slabost i umor
 • Razdražljivost ili promene ponašanja
 • Zamagljen vid

Kada treba da potražim pomoć za dete sa dijabetesom?

Ako vaše dete pokazuje bilo koji od gore navedenih znakova i simptoma, a vi ne znate kako da postupite zbog velike zabrinutosti, obratite se vašem pedijatru kako bi vas uputio na dalje lečenje I dao vam najbolji savet. Razvoj dijabetesa tipa 1 smatra se hitnom medicinskom pomoći i mora odmah da se reaguje. Ako iz bilo kog razloga ne možete da posetite lekara, odvedite dete u najbližu hitnu pomoć.

Kako se dijagnostikuje dijabetes kod dece?

Dijabetes kod dece se dijagnostikuje otkrivanjem visokog nivoa glukoze u krvi. Početni test krvi iz prsta može otkriti visok nivo glukoze u krvi. Ali, vašem detetu će biti potreban dodatni test krvi da to potvrdi. Visoke vrednosti glukoze se takođe mogu meriti i u urinu.

Za dijabetes tipa 2, ponekad će piti potrebno odraditi test na glukozu. Biće potrebno da dete popije slatku tečnost, a nakon toga se proverava nivo glukoze u krvi. Test na glukozu se ne koristi za dijagnozu dijabetesa tipa 1.

Koji su tretmani potrebni za dijabetes kod dece?

Efikasni tretmani za dijabetes tipa 1

 • Insulin

Deci sa dijabetesom tipa 1 potreban je insulin da zameni postojeći insulin koji telo više ne može da proizvodi. Insulin je hormon koji ne možete uzimati oralno kao lek, već ga morate dobijati intravenski.

 • Zdrava ishrana

Dete koje ima dijabete tipa 1 treba da jede zdravu ishranu, baš kao i sva dece bez obzira da li imaju dijabetes ili ne. Za rast i razvoj im je potreban redovan unos ugljenih hidrata I zdravih namirnica kao što su sveže voće i povrće.

 • Fizička aktivnost

Fizička aktivnost dece je najbolja osnova za lečenje dijabetesa tipa 1. Fizička aktivnost je sastavni deo svakog zdravog načina života.

Učenje o dijabetesu

Mnogo toga treba znati i naučiti kako se brinuti o detetu ili mladoj osobi koja ima dijabetes.

Ovu edukaciju ili učenje treba da uključi celu porodicu, širu porodicu i druge ljude koji su uključeni u život deteta koje ima dijabetes, osobe iz škole, prijatelji, komšije, sportski treneri I mnogi drugi koji su povezani sa detetovim životom.

Šta uključuje briga o detetu koje živi sa dijabetesom?

Nadgledanje ili ti pomoć u praćenju glukoze i davanju lekova u zavisnosti od uzrasta deteta da li je nezavisan da može sam sebi da daje terapiju.

Organizaciju i zakazivanje sastanaka sa specijalista za dijabetes, pokušavajući da se dete sa dijabetesom oseća što je više moguće podržano.

Edukacija i učenje o dijabetesu tipa 1 je konstantan i stalan proces.

Od ključne je važnosti da edukujete svoje dete o njegovoj bolesti i da ga uključite u brigu kako odrasta. Naučite ih o važnosti praćenja šećera u krvi, davanja insulina i zdravih životnih navika. Pored toga, obavestite nastavnike, trenere i druge negovatelje o dijabetesu vašeg deteta i dajte im uputstva o tome kako da prepoznaju i reaguju na potencijalne hitne slučajeve, kao što su situacije ​​​​niskog ili visokog šećera u krvi.

Emocionalna podrška i strategije suočavanja

Dijabetes kod dece može biti emocionalno težak za dete i od suštinskog je značaja da im se pruži neophodna podrška i strategija suočavanja sa problemom. Podstaknite otvorenu komunikaciju o njihovim osećanjima i zabrinutostima i razmislite o traženju stručne pomoći od terapeuta ili savetnika ako je potrebno. Povezivanje sa drugim porodicama i decom koja žive sa dijabetesom preko grupa za podršku ili onlajn zajednica takođe može pružiti vrednu emocionalnu podršku i praktične savete.

Zaključak

Upravljanje dijabetesom kod dece zahteva sveobuhvatan pristup, uključujući praćenje šećera u krvi, davanje insulina, prilagođavanje ishrane, fizičku aktivnost i emocionalnu podršku. Bliskom saradnjom sa zdravstvenim timom vašeg deteta i pružanjem dosledne nege i smernica, možete pomoći svom detetu da vodi zdrav i ispunjen život sa dijabetesom bilo kog tipa on bio.

Tags: , ,

Related Article