Za roditelje koji putuju sa decom, važno je pronaći sigurne, zabavne i zanimljive destinacije koje će omogućiti nezaboravno letovanje. Uz to, ukoliko putujete sa malom decom, verovatno će vam biti važno da samo putovanje do destinacije ne traje predugo.

U ovom članku istražićemo šest fantastičnih destinacija u blizini Srbije, idealnih za porodični odmor.

Crna Gora – otkrijte dragulj Mediterana

Crna Gora je poznata po svojim predivnim pejzažima, kristalno čistom moru i bogatoj istoriji. Za porodice koje traže savršenu kombinaciju odmora na plaži i kulturnih aktivnosti, Crna Gora je idealna destinacija.

Istražite kalendar dešavanja u Tivtu, osmislite plan obilaska Budve, Herceg Novog ili Ulcinja koji nude prelepe peščane plaže pogodne za decu, kao i raznovrsne vodene aktivnosti poput ronjenja, vožnje čamcem i jedrenja.

Takođe, Crna Gora obiluje kulturnim znamenitostima kao što su stari gradovi poput Budve, Kotora i Herceg Novog, zatim muzeji i crkve, pružajući čitavoj porodici priliku da istraži i nauči nešto novo. Roditelji mogu biti sigurni da će deca uživati u bezbednom i zabavnom okruženju koje ova zemlja pruža na svojim plažama.

Hrvatska – koračajte putevima tradicije

Susedna Hrvatska takođe nudi mnogo mogućnosti za porodični odmor. Gradovi poput Dubrovnika, Splita i Zadra privlače brojne turiste svojim bogatstvom istorije i kulture, dok plaže duž obale pružaju savršeno mesto za opuštanje i zabavu.

Dubrovnik, koji je naročito stekao veliku popularnost nakon snimanja serije Igra prestola, sa svojim impresivnim zidinama i uskim ulicama, pruža nezaboravan doživljaj za celu porodicu.

Hrvatska je takođe poznata po svojim nacionalnim parkovima kao što su to Plitvička jezera i Krka, te predstavlja izvanrednu destinaciju za porodične izlete u prirodu. Uz to, brojne vodene aktivnosti poput vožnje kajakom i jedrenja čine Hrvatsku atraktivnom destinacijom za porodice sa decom.

Grčka – istražite antičke ruševine

Grčka je već decenijama omiljena destinacija za letovanje, a razlog za to leži u njenoj bogatoj prirodi, prelepim plažama i ukusnoj hrani. Ostrva poput Krita, Rodosa i Zakintosa nude širok spektar aktivnosti za celu porodicu.

Zajedno sa mališanima možete istraživati antičke ruševine i gradove poput Atine i Delfa, uživati u lokalnoj kuhinji i provoditi dane pokraj neopisivo plavog mora. Grčka je takođe poznata po svojoj gostoljubivosti, a mnogi hoteli i odmarališta pružaju posebne aktivnosti i pogodnosti za najmlađe goste.

Bugarska – istražite lepotu morske obale

Obala Bugarske je ukrašena prelepim plažama koje su savršene za uživanje u porodičnim danima. U zaleđini jednog od najpopulatnijih turističkih odmarališta, Sunčevog brega, završava se impresivni venac balkanskih planina koji stvara jedinstvenu atmosferu.

Možete pronaći smeštaj u hotelima otvorenim u neverovatnim istorijskim zgradama, po pristupačnim cenama. Bugarska je bogata istorijom i kulturnom tradicijom, te istraživanje Rilskog manastira ili srednjovekovnog uporišta Careveca će biti zanimljivo iskustvo i za odrasle i za decu.

Turska – doživite nezaboravno putovanje

Gradovi poput Istanbula, sa čuvenom Aja Sofijom i Plavom džamijom, okupiraju pažnju svih turista. Ova zemlja odiše kulturom i dugom istorijom koja je urezana u svaki njen kutak.

Nudi i spektar uzbudljivih aktivnosti kao što je vožnja balonom u čuvenoj Kapadokiji koja je prvobitno isklesana vulkanskom erupcijom i erozijom, a potom dodatno oblikovana od strane lokalaca u neverovatnu mrežu podzemnih gradova i tunela pre nekoliko hiljada godina. Nesumnjivo će oduševiti i vas i vašu decu.

Gradovi poput Bodruma, Antalije i Kušadašija privlače posetioce svojim širokim peščanim plažama i tirkiznim morem. Porodice mogu uživati u sunčanju na plaži, plivanju u mirnim zalivima ili u različitim vodenim sportovima.

Od tradicionalnih specijaliteta poput kebaba, baklave i dolme, do sveže pripremljenih morskih plodova i voća, turska kuhinja će pružiti pravu gozbu za svačiji ukus, tako da budite sigurni da će vaša deca uživati na letovanju.

devojcica-moreItalija – provedite savršeni odmor

Italija je dom nekih od najznačajnijih kulturnih spomenika i umetničkih dela na svetu. Gradovi kao što su Rim, Firenca, Venecija i Milano odišu istorijom i umetnošću na svakom koraku.

Zajedno sa decom možete istraživati antičke ruševine Rima, diviti se remek-delima italijanske renesanse u galerijama Firence, upoznati se sa romantičnim kanalima Venecije ili posetiti modnu prestonicu Milana.

Mnogi muzeji i galerije nude i posebne interaktivne programe za decu, što čini otkrivanje italijanske kulture zabavnim i edukativnim iskustvom za celu porodicu.

Možete uživati u autentičnim italijanskim specijalitetima poput pice, paste, đelata i tiramisua, koji će sigurno obradovati vaše mališane, kao i u svežim morskim plodovima i sirevima, a i možda otkrijete nove ukuse i arome koje obogaćuju italijansku kuhinju.

Od luksuznih hotela sa bazenima i dečjim igraonicama, do rustičnih seoskih kuća i apartmana u centru grada, kada je u pitanju smeštaj postoji nešto za svačiji ukus, a opet budget-friendly.

Italija nudi pregršt mogućnosti i pruža nezaboravno iskustvo koje će ostati urezano u sećanju svih članova porodice.

Bez obzira na to za koju destinaciju se odlučite, letovanje sa decom je samo po sebi jedno dinamično i zanimljivo iskustvo koje će gotovo sigurno biti ispunjeno nekim iznenadnim avanturama i spontanim trenucima.

Konačnu odluku donesite u dogovoru sa svojim mališanma, zajedno isplanirajte aktivnosti i razgovarajte o tome šta mogu da očekuju. Ukoliko ih pripremite pre polaska na put, gotovo je sigurno da će samo putovanje biti manje stresno, samim tim uzbudljivije za njih i opuštenije za vas.

 

Tags: ,

Related Article

No Related Article

0 Comments

Leave a Comment