Kada se suočite sa saznanjem da je vašem detetu dijagnostikovana fimoza, prva reakcija je osećaj zabrinutosti i nesigurnosti. Nakon prvobitnog šoka, lekari će vam objasniti da je fimoza često normalan deo razvoja kod beba i dečaka, te da, iako može izazvati određene nelagodnosti, retko predstavlja ozbiljan medicinski problem.

Kako biste ovladali svim informacijama i oklonili zabrinutost,  pokušaćemo da objasnimo suštinu nastanka fimoze kod dece, uzroke zašto se javlja, kao i razloge zbog kojih ne treba gajiti preveliki strah. U većini slučajeva ovo stanje je prolazno i uz pravilno postupanje, može biti uspešno rešeno.

Kako nastaje fimoza i šta je to uopšte?

Fimoza je stanje koje karakteriše suženje otvora na vrhu kože koja prekriva glavić penisa (prepucijum). Ova situacija je prisutna kod dečaka i muškaraca različitih uzrasta. U normalnim uslovima, prepucijum se postepeno razdvaja od glavića tokom dečijeg razvoja. Međutim, kod neke dece, ovaj proces može biti spor ili nepotpun, što dovodi do stanja poznatog kao fimoza.

Zašto se fimoza javlja kod dece? Pre svega, treba znati da je prepucijum kod novorođenčadi često prijanja uz glavić penisa, a proces odvajanja ta dva dela može potrajati i po nekoliko godina. U većini slučajeva, fimoza prolazi sama od sebe tokom normalnog razvoja deteta. Ovo je važno naglasiti jer mnogi roditelji doživljavaju fimozu kao ozbiljan medicinski problem, dok je u stvarnosti to često fiziološki proces.

Takođe, fimoza kod dece je rešiv zdravstveni problem. U većini slučajeva, utvrđivanje ovog stanja ne znači i hitnu potrebu za intervencijom. Lekari obično preporučuju praćenje stanja i postepeno pokušavanje povlačenja kožice tokom rutinske higijene. Lekar će moći da proceni da li je fimoza fiziološka (normalna) ili patološka (problematska), i prema tome preporučiti odgovarajući tretman ili praćenje stanja.

Ako se prirodno odvajanje ne dogodi do 6. godine, to obično nije razlog za brigu, jer svaki dečak ima svoj individualni ritam razvoja. U nekim slučajevima, prirodno odvajanje može se dogoditi i kasnije u detinjstvu. Međutim, ako roditelji primete bilo kakve znakove infekcije, upale ili drugih neobičnosti, preporučljivo je konsultovati se s pedijatrom kako bi se isključili eventualni zdravstveni problemi.

beba-presvlacenje-tataŠta kada se fimoza tretira kod kuće?

Prva i najvažnija stvar koju treba učiniti jeste da se dobro pripremite, posavetujete sa pedijatrom ili urologom koji će vam napisati tačnu dijagnozu i preporučiti odgovarajući tretman. Ne pokušavajte sami da dijagnostikujete ili lečite dete bez saveta stručnjaka. Ako ste već dobili upute lekara, pridržavajte se i ovih saveta:

  1. Održavajte higijenu: Iako se kožica možda ne može potpuno povući, važno je održavati higijenu genitalne oblasti. Redovno čišćenje polnog organa vodom i blagim sapunom je jako važno zbog sprečavanju mogućih infekcija.
  2. Nežnost i strpljenje: Ako primetite da dete oseća nelagodnost ili bolove, budite nežni i strpljivi. Ne forsirajte povlačenje kožice unazad ako ga to boli. Kako vreme bude prolazilo, i bezbolni “tretmani” će doći prirodno.
  3. Tople obloge: Zagrejane obloge pomažu u opuštanju nerava i kože i olakšavanju povlačenja prepucijuma. Postavite topao peškir na genitalnu oblast pre nego što pokušate nežno povući kožicu unazad.
  4. Steroidne kreme: U nekim slučajevima, lekari mogu preporučiti upotrebu steroidnih krema koje pomažu u omekšavanju kože, čime se olakšava povlačenje prepucijuma.
  5. Praćenje napretka: Pratite napredak stanja deteta u koordinaciji sa lekarom. Ako primetite bilo kakve promene ili ako imate bilo kakva pitanja, odmah se posavetujte sa stručnjakom.
  6. Razmotrite hirurške opcije: U nekim slučajevima, kada konzervativni tretmani ne daju rezultate ili se javljaju ozbiljne komplikacije, lekar može preporučiti hirurški zahvat, poznat kao cirkumcizija (hirurško obrezivanje) ili druge procedure koje se bave fimozom.

Netretirana fimoza (koju je preporučio lekar) može izazvati nekoliko ozbiljnih problema. Infekcije genitalnog područja lako se razvijaju, a prvi simptomi su bol, oticanje i groznica. Osim toga, dugotrajna fimoza uzrokuje bol tokom mokrenja, otežano pražnjenje bešike, a u najgorem slučaju izloženost riziku od upale bubrega.

Cirkumcizija – zlatni standard operativnog lečenja

Cirkumcizija je hirurški postupak tokom kojeg se uklanja deo ili cela kožica penisa. Ovaj postupak se često savetuje u slučajevima ozbiljne fimoze, gde konzervativne metode lečenja nisu dale rezultate ili nisu moguće. Cirkumcizija se često smatra zlatnim standardom u lečenju fimoze zbog svoje efikasnosti i dugoročnih benefita koje pruža. Običnoc se izvodi u ranom detinjstvu, ali može se uraditi i u starijem uzrastu.

Različite verske zajednice praktikuju cirkumciziju kao deo svoje tradicije. Na primer, u islamu i judaizmu, ona je deo religijskog identiteta i vrši se u određenim periodima detinjstva. Odluka o cirkumciziji iz verskih razloga zavisi od verskih uverenja porodice i ne razmatra se načelno za tretiranje medicinskih problema.

Kada je reč o medicinskim razlozima, cirkumcizija u nekim slučajevima smanjuje rizik od određenih zdravstvenih problema, uključujući infekcije mokraćnih puteva, seksualno prenosive bolesti i određene vrste karcinoma. Međutim, odluka o hirurškom obrezivanju se donosi uz pažljivo razmatranje rizika i koristi, uključujući i etičke aspekte.

Sačekajte i pratite kako se dete razvija, a redovne posete pedijatru i urologu po potrebi pomoći će u praćenju stanja. Ako imate bilo kakva pitanja ili nedoumice, uvek je najbolje konsultovati se sa stručnjakom koji će vam dati sve informacije i smernice u vezi sa zdravljem vašeg deteta.

Tags: , , ,

Related Article

0 Comments

Leave a Comment