Najveći broj ljudi voli da provodi vreme napolju tokom toplih, čak često i izuzetno vrelih letnjih dana, bez obzira na intenzitet sunčevih zraka. Kako zračenje može biti uz štetne UVA i UVB zrake sunca, bitno je obezbediti najbolju zaštitu kože i čitavog tela. Zbog toga, najbolja krema za sunčanje treba da bude neizostavan saveznik tokom leta.

Krema za sunčanje bira se u skladu sa SPF – zaštitnim faktorom, u navedenoj oznaci koju prati i definisan broj stepeni do koje se podrazumeva dejstvo teksture za lice, telo ili univerzalnu upotrebu. Bilo da je koža svetlijeg ili tamnijeg tena, odgovarajuća krema je aspolutni imperativ boravka pod „otvorenim nebom“ koje su preplavili zraci sunca.

Izbor u skladu sa boravkom napolju i izloženosti sunčevim zracima

Intenzitet sunčevih zraka može biti različit, zbog čega i krema za sunčanje ima različite oznake i karakteristike. Svakako, važno je istaći da lekari preporučuju nanošenje zaštitnog faktora obavezno kada postoji izloženost vrelini leta, ali i onda kada je vreme oblačno. Izbor kreme treba da bude u zavisnosti od spoljašnje temperature, i stepena potrebne zaštite.

Na primer, krema za sunčanje u oznaci SPF 40 pokazuje da tek četrdeseti deo zračenja dolazi do kože uz upotrebu ovakvog preparata. Uvek je sugestija izbegavati izlaganje letnjem suncu u periodu od 11 do 15 časova, ali kada je to neizbežno, važno je da se nanese krema na lice i telo, čak i više puta tokom dana. Danas su dostupne i vodootporne varijante, jer je prepoznata važnost zaštite tokom boravka u vodi.

Raznovrsne mogućnosti kupovine medicinske kreme za sve generacije

Krema za sunčanje može se pronaći kao preparat namenjen svim generacijama, ili specijalizovana tekstura za decu ili odrasle. Ono na šta je važno obratiti posebnu pažnju, jeste da proizvod bude organskog porekla i ekološki zasnovan, što dodatno daje notu odgovornosti i prema sebi, ali i prema prirodi i okruženju. Struktura kreme treba da odstoji bar 15 minuta pre nego što se uplovi u oazu morskih talasa ili vode u bazenu, radi potpunog dejstva. Iako postoje formule sa momentalnim dejstvom, bolje je ostaviti preparat da se prirodno osuši na koži, pre nego da se automatski telo pokvasi vodom.

Takođe, medicinske krema za sunčanje namenje su detaljnom razmazivanju i utrljavanju na kožu, dok druge ostavljaju bele tragove i na taj način imaju puno dejstvo. Zbog intenzivnog ultraljubičastog zračenja tokom vrelih, osunčanih dana, stručnjaci preporučuju da se medicinska krema za sunčanje nanosi i na delove tela pokrivene odećom, posebno ukoliko se radi o boravku na plaži i slično. Sveukupno, navedeno pokazuje da je za adekvatan odabir kreme istovremeno značajno i njeno pravilno nanošenje, sušenje i ponovno neumorno stavljanje radi sprečavanja pojave crvenila,  plihova ili pucanja slojeva kože koje može da ostavi fleke po telu.

Krema za sunčanje neizostavan je deo svakog leta, čak i drugih godišnjih doba koje prati izloženost dugim i upornim sunčevim zracima, kao i štetnom zračenju. Da bi se odabrala najbolja krema, važno je prepoznati univerzalnu strukturu za sve tipove kože, kao i formulu koja se brzo i lako suši, nanosi bez fleka i osećaja težine na telu, i što je najvažnije – sprečava bilo kakve promene na koži izazvane sunčevom svetlošću. Uvek budite slobodni da pitate svoje farmaceute za predlog i savet u korišćenju preparata. Za dalje informacije na ovu temu, možete se informisati ovde.

Tags: ,

Related Article

No Related Article